This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Verenpainepotilaan ohjaus ja neuvonta

Verenpainetauti

Verenpainetaudiksi sanotaan tilaa, jossa verenpaine on jatkuvasti koholla. Verenpainearvoja pidetään kohtalaisesti kohonneina, jos ne ylittävät 160/100 mmHg ja huomattavasti kohonneina, jos ne ylittävät 180/110 mmHg. Hoitamattomana jatkuva korkea verenpaine rasittaa verisuonistoa ja aiheuttaa sydämen vajaatoimintaa sekä lisää riskiä valtimonkovetustaudin (arterioskleroosin) ja aivoverenkierron häiriöiden syntymiseen.     

Verenpainetta voivat nostaa mm. munuaissairaudet ja lisämunuaisten toimintahäiriöt, mutta useimmiten verenpainetaudin syntyyn johtavat monet keskushermoston, umpirauhasten ja munuaisten toimintaan liittyvät seikat sekä perinnölliset tekijät. Tauti voidaan usein hoitaa painoa alentamalla, liikuntaa lisäämällä sekä suolan, alkoholin ja rasvan nauttimista vähentämällä, mutta usein tarvitaan lisäksi verenpainelääkitystä.

 

1. Miten voidaan arvioida ja seurata ikääntyneen ihmisen ravitsemustilaa ja ravinnonsaantia?

Ravitsemustilaa voidaan arvioida eri keinoin: BMI, paino, kehon mitat, tahattoman painonlaskun seuranta, ruokavalio, energiansaanti, laboratoriotutkimukset, arviointivälineet kuten MNA.

2. Mitä asioita tulee ottaa huomioon eri sairauksia sairastavien ikääntyneiden ihmisten ravitsemushoidon suunnittelussa?

Otetaan huomioon asiakkaan yksilölliset tarpeet, esim. jos asiakkaalla on puremis- ja nielemisongelmia tai suun terveyden ongelmia.

Ruokailutilanne tehdään kodinomaiseksi, ruoka laitetaan esille selkeästi, niin että asiakas tietää mitä syö.

Laktovegetaarinen ruokavalio sekä runsaan alkoholin ja suolan käytön välttäminen pitävät verenpaineen parhaiten kurissa.
Laktovegetaarisessa ruokaympyrässä palkokasveilla (pavut, linssit ja herneet), siemenillä ja pähkinöillä korvataan ruokaympyrän liha-kala-kananmuna ryhmä.

Syö vihanneksia, hedelmiä ja kuitupitoista ravintoa 

Laihduta, jos olet ylipainoinen 

Käytä mineraalisuolaa ruokasuolan sijaan 

Vältä runsasta kahvin juontia (> 5 kupillista / pvä)

Harrasta sydäntä rasittavaa liikuntaa

Lääkitys voi laskea kalium-arvoja, sekä kolesterolin ja verensokerin nousua.

3. Yhteistyö ravitsemuksen ja ruokailun järjestämisessä

Ravitsemuksen suunnitteluun osallistuvat hoitajat ja omaiset

 

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username