This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Kihtipotilaan neuvonta ja ohjaus

Sisältöalue

Kihti

 

-> Uraatin eli virtsahapon kiteytymisestä niveliin ja muihin kudoksiin. Uraattikiteet ->neulamaisia, jotka aiheuttavat nivelissä kivuliaan tulehdusreaktion.

 

-> Alkoholin, etenkin oluen juonti,(Olut lisää uraatin tuottoa elimistössä).

-> Ylipaino, etenkin vyötärölihavuus.

-> Runsaasti puriineja sisältävät ruoka-aineet (eniten puriinia löytyy eläinten nahasta ja sisäelimistä), muita ruoka-aineita ovat esim:

- sisäelimet ( maksa,munuainen ja kateenkorva )

- pikkukalat (muikku, silakka, sardiini ).

- broilerin nahka

Puriinia löytyy myös mädistä, äyriäisistä, naudasta, siasta, siipikarjasta, riistasta, lihaliemestä, herneistä, pavuista, soijaa sisältävistä tuotteista ja sienistä, mutta näitä raaka-aineita saa syödä rajoitetusti.

Yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta selvisi, että vuoden aikana eniten ruoan puriiniemäksistä saanneilla oli lähes viisi kertaa enemmän kihtivaivoja kuin niillä jotka olivat saaneet vain vähän puriinia elimistöön.

# www.terveyskirjasto.fi

Kihtiä sairastavalle asiakkaalle voidaan tarvittaessa määrätä nesteenpoistolääkkeitä, jotta asiakkaalle tulisi kova virtsaamisen tunne ja juotu neste ei kerääntyisi jalkaan. Eli tärkeää on, että asiakas juo paljon päivän aikana.

Kihtiä sairastavalle haetaan apua vasta, kun laihdutuksella ei ole päästy tarvittaviin tuloksiin.

 

#1960-luvulta lähtien on käytetty sellaista lääkettä, kuin allopurinoli-> vähentää uraatin muodostusta.Noin kymmenes ihmisväestöstä on saanut allopurinolista sivuvaikutuksia, eniten allergisia reaktioita. Vuonna 2011 saatiin markkinoille lääke, joka on yhtä tehokas kuin allopurinoli, mutta paremmin siedetty lääke eli febuksostaatti, sen käyttöä on rajoittanut korkea hinta. # www.avainapteekit.fi

Tehnyt : MS

 

 

 

 

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username