This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Sisätautipotilaan hoitotyö

Tavallisimmat sisätautisairaudet Suomessa

Sisätaudeissa keskitytään erityisesti endokrinologisiin, gastroentologisiin, hematologisiin, infektio-, kardiologisiin nefrologisiin ja reumatologisten sairauksien tutkintaan ja hoitoon.

Endokrinologia; on erikoisala, joka tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Sairaudet voivat johtua hormonien liikatuotannosta tai niiden puutteesta, lisäksi hormoneja tuottavissa kudoksissa voi ilmetä sekä hyvän- että pahanlaatuisia kasvaimia. Hormonit ovat biokemiallisia välittäjäaineita, joiden avulla kudokset viestivät toisilleen verenkierron välityksellä, ja jotka säätelevät mitä moninaisimpia elimistön toimintoja. Yleisimpiä endokrinologian sairauksia ovat diabetes, osteoporoosi, lihavuus, kilpirauhasen sairaudet .

Gastroenterologia; on vatsaelinsairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt sisätautien erikoisala. Tyypillisiä gastroenterologisella erikoisalalla tutkittavia ja hoidettavia sairauksia ovat esim. ruokatorven refluksisairaus, maha- ja pohjukaissuolihaava, keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Yleisiä oireita, joiden vuoksi hakeudutaan gastroenterologin vastaanotolle ovat vatsakivut, ummetus, pitkittynyt ripuli ja veriulosteet.

Hematologia; tarkoitetaan lääketieteen erikoisalaa, joka tutkii ja hoitaa veren sairauksia. Itse sairaus voi kohdistua joko veren soluihin tai veren plasmaan. Veren plasman muutokset voivat johtaa häiriöihin veren hyytymisessä. Heikentynyt veren hyytyminen johtaa verenvuototautiin ja vastaavasti liiallinen hyytyminen altistaa potilaan verisuonitukoksille. Näiden veren hyytymishäiriöiden diagnostiikka ja hoito vaativat erityisosaamista. Nämä sairaudet voivat myös olla perinnöllisiä, jolloin potilaan sukulaisten tutkiminen ja ohjeistaminen ovat tärkeä osa hoitoa.

Kardiologia; on sydämen ja verenkiertoelimistön toimintaa ja sairauksia tutkiva lääketieteen ala. Tavallisimpia sairauksia ovat sepelvaltimotauti, rytmihäiriöt ja sydämen vajaatoiminta.

 Nefrologia; on munuaisia tutkiva lääketieteen ala. Tutkii myös erilaisia munuaisten sairauksia ja niiden hoitoa. Yleisimmät sairaudet ovat verivirtsaisuus, munuaiskivet, munuaissyöpä, munuaistulehdus ja proteinuria.

Reumatologia; on tuki- ja liikuntaelinten, sidekudoksen ja siihen rajoittuvien pehmytosakudosten sairauksia, kiputiloja ja toimintahäiriöitä diagnosoiva ja hoitava erikoisala. Näihin tautitiloihin kuuluvat mm. monenlaiset nivelten ja selkärangan tulehdukselliset ja kuluman aiheuttamat sairaudet, tuki- ja liikunta-elinten aineenvaihduntahäiriöt sekä eri elinten sidekudoksen, lihasten, luuston ja verisuonten tulehdussairaudet. 

 


Sydän- ja verisuonisairaudet, keuhko,- munuais,- ruoansulatuskanavan sairaudet, endokrinologiset sairaudet johon liittyy esim. diabetes, kilpirauhassairaudet, lisämunuisensairaudet sekä muut verisairaudet ovat yleisimpiä sisätautisairauksia Suomessa.


Sisätautipotilaan tutkiminen

Sisätautipotilaan sairastaessa sydänsairautta, hänen elimistöään tutkitaan esim. ultraääni,- ja rasitusergometrialla. Diabetesta hoidetaan esim. sokerin syönnin vähentämisellä ja verensokerin mittauksen seurannalla.

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username