This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Bakteerinäytteet

HELIKOBAKTEERI

Mahan limakalvon pinnalla elävä bakteeri.Vaikka mahan sisältö on hapanta,, niin helibakteeri on kehittänyt keinoja menestyäksern mahassa.

 

Helikobakteeri on hyvin ylristä ja se on yhteydessä hygieenisiin oloihin. Suomessa ollsan huomattu,että tämä on yleisempää vanhemmilla ikäluokilla kuin nuorilla. Yli puolella 70-vuotiaista Suomessa on helikobakteeri, kun taas bakteerin ollaan tutkittu olevan 30-50-vuotiaista n.neljäsosalla ja vuoden 1990 jälkeen syntyneillä vähemmän kuin yhdellä kymmenestä.

 

Helikobakteerin on tutkittu leviävän lapsiin vanhemmilta tai isovanhemmilta.

 

Helikobakteeri on useimmiten oireeton.

Noin 1-2:la kymmenestä bakteerin saaneesta helikobakteeri-infektio aiheuttaa mahatulehduksen,johon voi liittyä myös mahahaavan syntyminen.

Lievempääkin vatsaoiretta voi kuulua helikobakteerin oireisiin.

Harvempiin oireisiin on luokiteltu epämääräiset ylävatsavaivat,sillä helikobakteerin häädön jälkeen vain 10-15%:lla on helikobakteeri vuoden kuluttua oireetonta. Helikobakteeri lisää mahasyöpään sairastumisen riskiä 2-6 kertaiseksi.

Helikobakteeri voidaan todeta neljällä eri tavalla. Hengitystestillä, ulostenäytteellä, veren vasta-aine tason mittauksella ja koepalasta.

HENGITYSTESTI:

perustuu bakteerin kykyyn hajottaa tehokkaasti ureaa ammoniakkiyhdisteeksi ja hiilidioksidiksi.

Henkilö,jolle testiä ollaan tekemässä tulisi hänen nauttia isotoopilla merkittyä ureaa ja myöhemminkerätä uloshengitysilmaa tutkimuksia varten. Jos hengitysilmassa on isotooppia sisältävää hiilidioksidia,mahassa on ilmeisesti helikobakteeri.

Näyte voidaan ottaa myös mahalaukun tähystysleikkauksen aikana otetusta koepalasta.

 

Helikobakteerin hoito:yksi hoitokeinoista onvhelikobakteerin häätöhoito kolmenlaisilla lääkkeillä ensikisi otetaan tehokas mahan haponeritystä salpaava lääke ja sen jälkeen kahta erilaista antibioottia (tavallisimmin klaritomysiini ja amoksiliini). Häätöhoidon jälkeen voidaan jatkaa haponeritystä salpaavalla lääkkeellä useita viikkoja. Hoidon jossa käytetään antibiootteja tulee kestää noin vkon ajan.

Helikobakteerin häädön onnistuminen voidaan varmistaa kuukauden parin päästä esim.ulostetestillä.

 

Helikobakteeri-infektiota voidaan ennaltaehkäistä vähentämäälä elintasoa hygienian kautta. Helikobakteereja suojaavia elintapoja ei tunnetta.

Varhaisilta tartunnoilta voidaan suojata rintaruokinnalla ja rintaruokinnan mukana äidiltä saaduilla vasta-aineilla.

Helikobakteerin ehkäisyyn ollaan kehitelty rokotetta,mutta sitä ei ole vielä otettu käyttöön

/MS

 

LÄHTEET// terveyskirjasto, artikkeli päivitetty 25.2.2013,Mustajoki, P.(sisätautien erikoislääkäri)

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username