Ilmaeristys, Ohje henkilökunnalle
Sisältöalue
Tilanteet, joissa ohjetta noudatetaan/ Sairaudet
Silloin kun tiedetään/ epäillään, että potilaalla on ilmatartunnan välityksellä leviävä sairaus, joka leviää esim. yskimällä tai aivastaessa. Sairauksia ovat tuberkuloosi, tuhkarokko, vesirokko, SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), pandeeminen (H1N1) influenssa ja vyöruusu.
Eristämisen tavoite, ketä / keitä suojataan
Ehkäistä tartunnan leviäminen mikrobihiukkasten välityksellä. Eristämisellä suojataan hoitajia, potilasta, vieraita ja muita asukkaita.
Potilashuone ja sulkutila. Onko erityisiä vaatimuksia?
Yhden hengen huone mielellään sulkutilalla varustettuna, huonekohtaiset jatkuvasti hoidossa tarvittavat välineet, potilas ei saa poistua huoneesta, samaa sairautta sairastavat potilaat voidaan joissakin tilanteissa sijoittaa samaan eristyshuoneeseen.
Tiedottaminen, mahdolliset laput / tarrat
Oveen eristyskortti Ilmaeristys ja potilaan hoitokertomukseen tehdään merkintä eristyksestä. Jos toimenpiteitä on tehtävä osaston ulkopuolella, toimenpide osasto informoidaan eristyksistä.
Käsihygienia ja suojakäsineet, Milloin käytetään vai käytetäänkö?
Kädet desinfioidaan ennen huoneeseen menoa, lähtiessä, ennen potilaaseen koskettamista tai aseptisia tehtäviä tehtäessä. Kädet desinfioidaan ennen suojakäsineiden pukemista, riisumisen jälkeen, ennen hengityssuojaimen laittoa ja sen jälkeen. Tarvittaessa kädet pestään ennen desinfektiota. Käsineitä on käytettävä sellaisissa työvaiheissa, joissa iho joutuu kosketukseen veren, kehon nesteiden, eritteiden, kontaminoituneiden alueiden, potilaiden limakalvojen tai rikkinäisen ihon kanssa.
Suojatakki / suoja-esiliina, Milloin käytetään vai käytetäänkö?
Suojatakkia käytetään, kun suoritetaan toimenpiteitä joissa voi roiskua verta, kehonnesteitä tai eritteitä.
Kirurginen suu- nenäsuojus, hengityssuojain, silmäsuojaimet, Milloin käytetään vai käytetäänkö?
Keuhkotuberkuloosissa käytetään suu-nenäsuojainta, hengityssuojainta. Silmäsuojaimia käytetään tavanomaisten varatoimien mukaan roiskevaarassa.
Suojainten riisuminen, Miten toimitaan? Missä suoritetaan? Mikä järjestys?
Ne riisutaan sulkutilassa.
Ruokailu ja -välineet, Mitä erityistä huomioitavaa?
Käytetään tavallisia astioita, mutta huoneessa tarjottimilta poistetaan roskat ja nesteet.
Eritteet, Mitä erityistä huomioitavaa?
Keuhkotuberkuloosissa yskökset laitetaan kannelliseen purkkiin ja yskiessä käytetään kertakäyttönenäliinaa. Purkit ja nenäliinat laitetaan jätteisiin. Muiden eritteiden kohdalla tavanomaiset varatoimet: eritepyyhintään kloori, eritteet kaadetaan varovasti viemäriin tai kaatoaltaaseen.
Sairauskertomus yms. potilaspaperit, Missä säilytetään? viedäänkö huoneseen jne.
Potilaspapereita tai kiertokärryä ATK- välineistöineen ei viedä potilas huoneeseen. Tutkimus- ja toimenpidehuoneissa olevat kiinteät ATK- näppäimistöt ja muoviosat pyyhitään Easydesillä.
Tutkimus- ja hoitovälineet, Miten toimitaan RR-mittareiden ja muiden tavallisten tutkimus- ja hoitovälineiden kanssa?
Huoneissa on jatkuvasti hoidossa tarvittavat välineet. Kertakäyttöiset välineet heitetään jätteisiin ja muut välineet huolletaan, jos ne viedään huoneesta pois.
Viihdytysvälineet ja mm. lelut. Mitä erityistä
Puhdistetaan ja desinfioidaan mahdollisuuksien mukaan desinfioivassa pesukoneessa tai pyyhitään alkoholilla tai kloorilla.
Likapyykki, Miten järjestetään? Mitä erityistä?
Käsittelyssä vältetään pöllyttämistä. Kerätään huonekohtaisesti saumasta liukenevaan infektiopyykkipussiin. Tiiviisti suljettu muovipussi laitetaan kangassäkkiin. Keuhkotuberkuloosi potilaan pyykki kerätään tavalliseen pyykkipussiin.
Jätteet, Miten järjestetään? Mitä erityistä?
Jätteet kerätään huonekohtaisesti mustaan muovisäkkiin.
Siivous, Miten järjestetään? Mitä erityistä?
Käytetään huonekohtaisia siivousvälineitä. Siivotaan potilashuoneista viimeisenä heikosti emäksisellä puhdistusaineella. Saniteettitilat, lavuaarit ja kaatoaltaat puhdistetaan päivittäin kloorilla.
Vierailijat, Mitä erityistä huomioitavaa?
Vieraita neuvotaan tartunnan suojautumisessa ja käyttämään hyvää käsihygieniaa. Vierailijat käyttävät hengityssuojaimia, samojen periaatteiden mukaisesti kuin hoitohenkilökuntakin.
Potilaan kuljettaminen, Mitä erityistä huomioitavaa?
Vyöruusua, tuhkarokkoa tai vesirokkoa sairastava potilas käyttää toimenpideosastolla ja kuljetuksessa kirurgista suu- nenä suojusta. Ei kuitenkaan keuhkotuberkuloosi potilas, joka noudattaa yskimishygieniaa. Potilas pyritään siirtämään suoraan toimenpidehuoneeseen ja sieltä suoraan takaisin osastolle. Kuljettaja käyttää suu- ja nenäsuojainta jos hoitavayksikkö niin ohjeistaa. Suojaimen riisumisen jälkeen ja kuljetuksen päätyttyä kuljettaja desinfioi kätensä. Ambulanssille täytyy kertoa, ilmaeristyksestä muttei sairaudesta. Takseille ei saa kertoa mitään!
Eristyksen purkaminen, Mitä erityistä huomioitavaa?
Lääkäri määrää eristyksen päättymisen. Huone siivotaan heikosti emäksisellä pesuaineella. Kertakäyttöiset välineet laitetaan jätteisiin ja monikäyttöiset välineet puhdistetaan ja desinfioidaan eristyksen päätyttyä.
Lähde: Varsinais- Suomen sairaanhoitopiiri ohjepankki