This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Romanit

Romanit

 Perinteisesti romaniperheessä mies on perheen pää ja nainen on sen sydän. Perhettä koskevat tärkeät ratkaisut tehdään kuitenkin useimmiten yhdessä. Nainen pitää perheen koossa, ja mies edustaa perhettä ulospäin.

 Vanhusten asema ja suhtautuminen vanhuuteen

Romaniperheessä keskeinen asia on vanhojen ihmisten kunnioittaminen, se ilmenee mm. teitittelyllä ja sillä että vanhemmat ihmiset otetaan aina ensimmäisenä huomioon. Vanhemmilla ihmisillä on oikeus mennä ensimmäisinä pöytään ruokailemaan. Vanhempien ihmisten omaisuutta kunnioitetaan, heidän mielipiteitään ja puheitaan kuunnellaan ja heidän läsnä ollessa käyttäydytään asiallisesti. Vanhojen kunnioittaminen edellyttää siis tiettyjen tapojen noudattamista. Nuoremman romanin ei ole kohteliasta asua tai oleskella vanhemman yläpuolella.

Romanikulttuuri hoitotyössä

Romanien mielestä hyvä hoitaja on ammattitaitoinen, yhteistyökykyinen ja ystävällinen. Myönteinen suhtautuminen on tärkeää. Hoitaja tulee hyvin toimeen romanien kanssa olemalla lämmin ja avoin. Romanit toivovat, että heidän kulttuuritaustansa otetaan hoidossa huomioon.

Usein suku huolehtii itse sairaistaan ja vammaisistaan. Heitä ei sijoiteta mielellään hoitolaitoksiin.

Ei ole sellaista hoitotoimenpidettä jota romanit eivät kulttuurillisista syistä voisi hyväksyä, mutta toimenpiteestä voidaan usein kieltäytyä sen pelottavuuden takia.

Romanivanhuksen on välillä vaikea syödä sairaalaruokaa hygienia syistä.

Kuoleva potilas

Romanit osallistuvat koko suvun voimalla omaistensa saattohoitoon ja usein joku läheinen on paikalla myös yöllä, sillä omaiset haluavat olla kuoleman hetkellä paikalla. Romanit kokevat erittäin raskaana asiana sen, jos on kuolemansa hetkellä yksin.

Vainajan arkkuun laitto ja pukeminen tapahtuvat yleensä melko nopeasti kuoleman jälkeen, ellei vainajalle tehdä ruumiinavausta. Yleensä romanit toivovat, ettei ruumiinavausta tehtäisi, mutta pakkotilanteissa se hyväksytään. Usein joku vainajan lähiomaisista pukee vainajan, mutta joissain tapauksissa saatetaan pyytää hoitajien apua. Miehelle puetaan yleensä valkoinen paita ja tumma puku, naiselle valkoinen pusero ja musta samettihame. Vainajalle puetaan myös alusvaatteet.

Kuolema ja Hautajaiset

Romanit kunnioittavat vainajaa kun hän on viimeistä yötä maan päällä ja seuraavana päivänä hänet lasketaan hautaan. Niinpä viimeisenä yönä menetys koetaan lopullisena. Hautaamispäivää edeltävänä iltana kokoonnutaan hautajaistaloon tai vainajan perheen kotiin. Sinä yönä vainajan lähiomaiset ja sen läheiset ystävät valvovat. Yön aikana pidetään hartaustuokioita ja muistellaan yhdessä vainajaa.

Arkku tuodaan hautajaistalon pihalle tai sisälle hautauspäivänä. Usein arkun äärellä otetaan muistoksi paljon kuvia perheenjäsenistä ja ystävistä.  Vainaja siunataan tavallisen kirkollisen kaavan mukaan. Haudan hoitoa pidetään tärkeänä.

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username