This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

Tietokonetomografia

Tietokonetomografia (TT) eli viipalekuvaus, joka perustuu röntgenkuvaukseen. Siinä eri elimet ja kudokset sitovat röntgensäteitä eri tavoin. Röntgensäteiden avulla otetaan poikkileikekuvia halutulta alueelta. Röntgenputki kiertää tutkimuslaitteen sisällä makuulla olevaa potilasta. Tietotekniikka mahdollistaa kuvien katsomisen myös kolmiulotteisesti.

Ennen kuvausta potilaan pitää käydä ottamassa verikoe, jolla katsotaan, että munuaiset toimivat normaalisti. Tutkimukseen tarvitaan aina erikoislääkärin lähete, ja se on edellytys myös Kela-korvauksen saamiseen.

Kuvauksen aikana potilas makaa kuvauspöydällä liikkumatta ja pöytä liukuu kuvauslaitteen sisään. Tutkittavasta kohteesta riippuen tutkittavalle annetaan hengitysohjeita. Kuvaus kestää 5-15 sekuntia, mutta kaikkine valmisteluineen kuvaukseen kuluu 10- 30 minuuttia. Kuvaus on helppo ja kivuton potilaalle. Kuvauslaitteessa on iso aukko ja se on molemmista päistä avoin, jolloin kuvaus ei tunnu ahdistavalta.

Tarvittaessa tutkimuksessa voidaan antaa laskimon tai suun kautta jodipitoista varjoainetta, joka aiheuttaa ohimenevän lämmöntunteen. Varjoaineen avulla esim. verisuonet ja suolisto saadaan paremmin näkymään kuvauksessa. Mahdollinen jodiallergia on oltava tiedossa ennen kuvausta. Varjoaine poistuu elimistöstä erittymällä munuaisten kautta virtsaan, mitä edesauttaa runsas nesteiden nauttiminen varjoainekuvauksen jälkeen. Vatsan alueen kuvauksissa potilas saa tarvittaessa ½-1 tuntia ennen kuvausta vettä tai vesi-varjoaineseosta juotavaksi.

Tietokonetomografia soveltuu laajalti kehon kuvantamiseen. Yleensä kuvataan vartalon ja pään aluetta. Tietokonetomografiaohjauksessa voidaan ottaa neulanäytteitä ja suorittaa erilaisia toimenpiteitä.

http://www.hus.fi/sairaanhoito/kuvantaminen-ja-fysiologia/tietoa-tutkimuksista/Tietokonetomografia/Sivut/default.aspx

http://www.pkssk.fi/tietokonetomografia

http://www.terveystalo.com/fi/Palvelut/Tutkimukset/Tietokonetomografia/Tietokonetomografiatutkimukset/

images?q=tbn:ANd9GcTMcGFTIAWyyGxXvYBm_7kBrilliance_KH_17.jpg

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username