This is a free Purot.net wiki
Pages
  • View:

MRSA -kantaja pitkäaikaishoidon yksikössä

Sisältöalue

(Methicillin -resistant Staphylococcus aureus) -> MRSA

Tilanteet, joissa ohjetta noudatetaan. Sairaudet

Eristämisen tavoite, ketä / keitä suojataan

Eristämisen tavoite on kosketusteiden katkaiseminen. Kosketuksen välityksellä leviää suurin osa mikrobeista. Jokaisen kantajan hoidon perustana ovat tavanomaiset varotoimet. Esimerkiksi oikeanlainen käsihygienia, suojaimien käyttö…

Erilaisia tilanteita ovat esimerkiksi: esimerkiksi märkäinen infektio, runsaasti erittävät ihoalueet ja haavat, erilaiset influenssat.

 

Potilashuone ja sulkutila. Onko erityisiä vaatimuksia?

Oma huone, jossa on myös kantajalle oma wc ja suihkutila. Jos omalle suihkulle ei ole mahdollisuutta järjestää, niin kantaja käy yleisessä suihkuhuoneessa muiden asukkaiden käytyä ensin. Pesutila on hyvä siivota klooriliuoksella 550ppm, kun suihku- ja saunatilat ovat viilentyneet.

Jos MRSA – potilaita on useita heidät voidaan harkinnan varaisesti sijoittaa samaan huoneeseen, VSSHP:N tehtyä päätöksen.

Tiedottaminen, mahdolliset laput / tarrat

Kaikkiin sulkuhuoneen oviin kiinnitetään pieni keltainen lappu ,jossa lukee kosketuseristys, tärkeintä on huomioida, että salassapitovelvollisuutta ei rikota. Hoitajat eivät saa tiedottaa vierailijoille, ulkopuolisille, taksikuskeille, kantajan sairaudesta.  Esimerkiksi on sanottava, että hänellä on kosketuseristys.

 

Käsihygienia ja suojakäsineet, Milloin käytetään vai käytetäänkö?

Käsienpesussa käytetään desinfioimatonta nestemäistä saippuavalmistetta, käsien desinfiointii käsienpesun jälkeen käytetään tavallista käsihuuhdetta.

Henkilökunta

  • Käsien desinfiointi on tehtävä aina potilashuoneeseen mentäessä ja sieltä pois tultaessa, ennen ja jälkeen kantajan ja hänen hoitoympäristön kosketusta sekä ennen suojakäsineiden pukemista ja niiden riisumisen jälkeen. Käsienpesu suoritetaan vain silloin. kun käsissä on näkyvää likaa. Tärkeää käsipesun jälkeen on huolellinen kuivaus.

Asukkaat

  • Kaikkien kanssa asuville asukkaille näytetään oikeatapa käsien desinfiointiin ja hoitajat antavat asukkaille desinfiointiainetta esimerkiksi: huoneesta poistuttaessa, ennen ja jälkeen ruokailun, wc- käyntien sekä virikkeisiin menon yhteydessä.

Vierailijat

  • Vierailijoiden olisi hyvä desinfioida käsiään hoitopaikkaan tultaessa, sieltä tultaessa ja tarvittaessa myös vierailun aikana. Yleensä yksiköissä on käsihuuhdepullon vieressä lappu, jossa vieraita kehotetaan desinfioimaan käsiään aktiivisesti.

Suojatakki / suoja-esiliina, Milloin käytetään vai käytetäänkö?

Kun MRSA- kantajaa aiotaan hoitaa käytetään kertakäyttö käsineitä, suojatakkia/suojaesiliinaa, tarvittaessa myös nenä-suusuojusta. Ennen käsineiden pukemista desinfioidaan kädet huolellisesti ja puetaan käsineet käteen.  Käsineitä myös vaihdetaan tarvittaessa hoitotoimenpiteestä toiseen siirtyessä. Hoitotoimien jälkeen käsineet riisutaan suoraan roskapussiin, mutta suoja-esiliina riisutaan ennen hanskoja. Suojatakkia/suoja-esiliinaa käytetään lähihoitotilanteissa esimerkiksi injektion anto, peseytymisessä, pukeutumisessa, suihkussa käydessä, wc- käynnissä. Olisi suotavaa käyttää pesutilanteissa nestettä hylkivää suojatakkia.

Kirurginen suu- nenäsuojus, hengityssuojain, silmäsuojaimet, Milloin käytetään vai käytetäänkö?

Käytetään lähihoitotyössä, esimerkiksi pesutilanteet, haavanhoito, ruokailu, vuoteesta ylös nostettaessa. Suojain täytyy laittaa hyvin huolellisesti paikoilleen ,kun olet laittanut sen kerran siihen ei saa enää koskea hoitotoimenpiteiden aikana.

Suojaimille on oma pukemisjärjestyksensä käsien desinfiointi-suojatakin/essun pukeminen, desinfioidaan kädet uudestaan ja laitetaan naamasuojus huolellisesti paikalleen, desinfioidaan taas kädet ja puetaan kertakäyttökäsineet.

Suojainten riisuminen, Miten toimitaan? Missä suoritetaan? Mikä järjestys?

Suojaimet riisutaan MRSA- kantajan huoneessa hoitotoimenpiteiden jälkeen. Kaikki riisutut suojaimet laitetaan suoraan roskikseen. Ensimmäisenä riisutaan suojaessu/takki ja desinfioidaan kädet. Sitten riisutaan naamasuoja ja hanskat ja desinfioidaan kädet huolellisesti.

 

Ruokailu ja -välineet, Mitä erityistä huomioitavaa?

Jotta MRSA:n kantaja voi ruokailla muiden asukkaiden kanssa, täytyy olla varmoja siitä että kantajalla ei ole mitään haavaumia, hengitysinfektioita, tai ei ole erillään tahrivaesimerkiksi virtsa ja uloste. Kantajan tulee desinfioida kätensä ennen ruokapöytään saapumista. Ruokailussa käytetään tavallisia ruokailuvälineitä ja astioita.

Kantajan syötyä on otettava hanskat käteen vietävä astiat suoraan tiskikoneeseen, jos kantaja on syötettävä astiat huuhdellaan kantajan omassa huoneessa ja viedään suoraan tiskikoneeseen. Tuolit ja pöydät on desinfioita hyvin huolellisesti kantajan poistuttua pöydästä, varmuuden vuoksi tuoli voidaan siirtää pois pöydän äärestä, jotta muut eivät istuisi siihen.

 

 

 

Eritteet, Mitä erityistä huomioitavaa?

Eritteet on putsattava kloriililiuoksella. Tärkeä homma on, että eritteen päälle laitetaan ensiksi kunnolla kloriililiuosta, jotta erite olisi helposti putsattavissa.Eritteet kaadetaan varovasti kaatoaltaaseen tai wc-pönttöön. Jos eritettä on mennyt esimerkiksi kantajan vaattesiiin, olisi suotavaa, että vaatteet huuhdellaan esimerkiksi kaatoaltaassa huolellisesti ja suoraan pesukoneeseen 60 asteen pyykkiin.

Sairauskertomus yms. potilaspaperit, Missä säilytetään? viedäänkö huoneseen jne.

MRSA kantajan tai kenenkään muunkaan asukkaan sairaskertomuksia-> epikriisejä ei saa jättää kantajan omaan huoneeseen vaan ne on säilytettävä esimerkiksi hoitajien omassa toimistokopissa piilossa kaikilta esimerkiksi lukollisessa kaapissa.

Tutkimus- ja hoitovälineet, Miten toimitaan RR-mittareiden ja muiden tavallisten tutkimus- ja hoitovälineiden kanssa?

MRSA- kantajalla tulee omat hygieniatuotteet, hiusasusteet, tutkimus-ja hoitovälineet myös apuvälineet. Kaikki apuvälineet olisi tärkeä huoltaa säännöllisesti. Ne voidaan pestä esimerkiksi lämpödesinfektio pesukoneessa ”decossa”. Siinä voidaan pestä kaikki hoitoinstrumentit, alusastiat, pissapullot yms.

Viihdytysvälineet ja mm. lelut. Mitä erityistä

Ensisijaisesti olisi hyvin tärkeää, että kantajan huoneeseen valitaan sellaisia viihdykkeitä ja leluja, jotka ovat helposti puhdistettavissa. Kaikki lelut on tarkoitus desinfioida käytön jälkeen.

Likapyykki, Miten järjestetään? Mitä erityistä?

Likapyykkiä käsiteltäessä on tärkeää välttää vaatteiden pöllyttämistä myös ehdotonta on, että käsineitä käytetään pyykkiä käsiteltäessä, käytetään myös suojaesiliinaa ja hengityssuojainta. MRSA- kantajan pyykki pestään erikseen 60 asteen lämpötilassa. Esimerkiksi Jyllin Kodilla käytetään erivärisiä roskapusseja pyykkien kuljetuksessa , pussin väri kertoo, että siinä on kantajan pyykkiä.

Jätteet, Miten järjestetään? Mitä erityistä?

Jätteiden kanssa on samanlainen käytäntö kuin muualla yhteiskunnassakin, ruokajämät bio jätteisiin jne.

Siivous, Miten järjestetään? Mitä erityistä?

Kantajan huone siivotaan kertakäyttöisillä staattisilla valkoisilla liinoilla ja kantajan huoneessa on tarkoitus olla omat siivousvälineet, joita ei kuljeteta huoneesta mihinkään, tärkeää olisi myös että olisi vain kantajan huoneessa käytettävät kumisaappaat. Saappaat olisi hyvä desinfioida saappaa huolellisesti. Kaikki kantajan huoneessa olevat kosketuspinnat on tärkeä huomioida kantajan huonetta siivotessa.

 

Vierailijat, Mitä erityistä huomioitavaa?

Kaikkia vierailijoita tulee ohjata desinfioimaan kädet yksikköön tultaessa ja aina välillä vierailun aikana. Vierailijoiden ei tarvitse käyttää suojaimia vieraillessaan kantajan huoneessa. Vierailijan tulee kumminkin noudattaa erinäisiä varotoimenpiteitä jos on altistunut kantajan eriteille. Jos näin käy hoitajat opastavat käyttämään suojaimia.

 

Potilaan kuljettaminen, Mitä erityistä huomioitavaa?

Julkiselle kulkuvälineelle esimerkiksi taksille ei saa ilmoittaa, että asiakkaalla on MRSA ,mutta on suotavaa kertoa, että asiakkaalla on kosketuseristys. Hoitajien tulee soittaa vastaanottavalle yksilölle, että heille tuleva asiakas on MRSA-kantaja, jotta hoitajat osaavat varautua oikeaan tilanteeseen. Erittävät haavat ja ihoalueet tulee peittää esimerkiksi haavataitoksilla ja siteillä kuljetuksen ajaksi.

Eristyksen purkaminen, Mitä erityistä huomioitavaa?

Eristyksen purkaminen aloitetaan heittämällä kaikki kertakäyttövälineet roskikseen ja monikäyttöiset hoitoinstrumentit desinfioidaan lämpödesinfiointikoneella.  Kloriililiuoksella siivotaan kaikki kosketuspinnat, seinät, lattiat.  Jos huoneessa on esimerkiksi pöytäliinoja tai verhoja, niin ne pestään ja laitetaan ikkunoihin uudet verhot. Siivouksen jälkeen huoneen voi ottaa heti käyttöön.

/Lähde; Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiri

/MS

 

 

Artikkelin nimi: ESBL huolettaa elintarvikeketjussa.

ESBL entsyymiä resistenssien bakteerikantojen torjuntaa tehostetaan eläin-ja elintarviketuotannossa. Eläinten - ja elintarvikkeiden tuotannossa. Eläimistä ja elintarvikkeista siirtyy ihmisiin mikrobeja.Mikrobilääkeresistenssin keskeinen tavoite on mikrobien torjuminen.

Suomen resistenssitilanne on arvioitu tällä hetkellä olevan hyvä ,mutta on havaittu myös merkkejä resistenssitilanteen heikkenemisestä.Tilanne saattaa huonontaa esimerkiksi elintarvikkeiden, eläinten ja rehujen tuonnin lissäntymisen. Esbl perimäaineksen  lisääntyminen elintarvikkeiden bakteereisiin liittyen  on tällä hetkellä erityinen huolenaihe.

Uusin uhka tällä hetkellä on elintarvikkeiden ja eläinten sisältämät ESBL- bakteerit, näin kertoo Eviran tutkimusyksikönjohtaja Anna-Liisa Myllyniemi.

Hän kertoo myös, että Suomen tulevan ESBL-tyyppisiä entsyymejä tuottavia kantoja esimerkiksi maahantuotujen emolintujen broilertuotanto. Näistä linnuista p/olveutuu Suomessa kasvatetuista broilereista ESBL-bakteereita. ESBL bakteeria sisältäviä lintuja todetaan tällä hetkellä kovin harvoin Suomessa.

 

//Lähteet: Lääkärilehti.fi, Suvi Sariola, 04.03.2013 http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=13163/type=1

/MS

 

Discuss & brainstorm

@mention   Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](https://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

mrsa tartunta työssä vei ammatin miten teille muille on käynyt samassa tilanteessa
anonymous   (21.03.2017 11:13)
  Reply